Onze rassen

Belgisch Wit Blauw (België)

De runderen worden door ons en onze boer geselecteerd, dierenwelzijn staat voorop. Wij kopen enkel dieren aan waarvan we zeker weten dat ze voldoende weidegang kregen. Geen dieren uit industriële vetmesterijen maar lokaal van onze boer in de straat.

De trots van België onderscheidt zich door de grotere hoeveelheid geproduceerd vlees en zijn bijzondere kwaliteit. Zo is het vlees zeer rijk aan eiwitten van hoge biologische waarde, aan vitaminen B3 en B12, aan ijzer en zink, beide laatsten in een vorm die gemakkelijk door het organisme opneembaar is. Dankzij de fijnheid van de vezelstructuur en zijn laag gehalte aan bindweefsel, is het BWB vlees bovendien lekker mals. Het BWB : een mager, mals en smaakvol stukje vlees, geproduceerd met respect voor het welzijn van de dieren en de voedselveiligheid.

https://www.boerenbond.be/actualiteit/belgisch-witblauw-rundvlees-heeft-beperkte-koolstofvoetafdruk

Simmental Rund - Dry Aged (Zwitserland-Oostenrijk)

Het Simmentaler -rund vindt zijn oorsprong in Zwitserland, meer bepaald in de valleien van het kanton Bern en is een vertakking van het Rood en Roodbont bergvee. In de 18de eeuw werden heel wat Simmentaler runderen geëxporteerd naar het zuiden van Duitsland (Beieren) en Oostenrijk, waar ze nu vooral gekweekt worden. Dit rund met zijn lichtgele tot roodbruine vlekken op een witte vacht wordt zowel voor de melk- als voor de vleesproductie gekweekt. De dieren lopen vrij rond en leven voornamelijk van gras en kruiden die ze op de berghellingen en in de valleien vinden. Door deze natuurlijke en gezonde voeding, en door de rust in hun omgeving, is het vlees mooi met vet dooraderd. Het heeft een zachte en fijne smaak

Scottona Piemontese (Frankrijk-Italië)

Een piëmontees is een vleestypisch rundveeras dat zijn oorsprong vindt in het Italiaanse gewest Piëmont. Het ras staat bekend om het feit dat kalveren via de natuurlijke weg ter wereld kunnen komen, iets wat bij enkele andere vleestypische rundveerassen niet altijd kan. Deze natuurlijke bevalling komt door een gen dat ervoor zorgt dat de extra aanzet van spieren bij het kalf pas plaatsvindt na de geboorte. Van oorsprong is het Piëmontese ras een werkras dat bedoeld was om voor de kar of voor de ploeg gespannen te worden.

Scottona-rundvlees wordt bijzonder gewaardeerd om zijn zachtheid en smaak in de eerste plaats. De kleine infiltraties van vet - marmering genaamd - in het vlees, dat tijdens het koken smelt, maken dit type vlees bijzonder mals en heerlijk. Het vlees, ondanks dat het de volwassen weefsels is, lijkt dun en jong te zijn. Dit komt door het feit dat de dieren vaarzen zijn die op zichzelf een zachtere smaak produceren en die niet zijn blootgesteld aan spanningen.